Električni pastir je bil popoln za zagraditev pašnika

Vsako leto, se zelo rad opravim k stricu, ki živi na Štajerskem in ima doma kmetijo, na kateri mu rad pomagam opraviti kakšno delo. Tako pa me vsako leto pokliče, da se oglasim pri njemu, da bi mu pomagal urediti zunanji pašnik za živino, ko je čas, da spravi živino iz hleva nazaj na pašnik.

Tako pa sva do sedaj vedno postavljala žično ograjo, kar pa je bilo kar težko, saj je bila ta nekoliko težka in sva se kar matrala, da sva jo lahko postavila. Zato pa sem stricu letos predlagal, če bi morda raje postavila električni pastir. Tako pa bi ga bilo prej potrebno kupiti, vendar električni pastir res ni velik strošek, poleg tega pa ima mnoge prednosti pred žičnimi ograjami.

Prva prednost bi bila že ta, da bi bil električni pastir veliko bolj enostaven za postavitev, saj gre zgolj za električni trak, katerega je potrebno napeljati okoli pašnika, ter ga pritrditi na kole. Nato pa bi bilo to to, samo še potrebno bi ga bilo povezati na električni vir.

Električni pastir je bil popoln za zagraditev pašnika

Ko pa sem to omenil stricu, pa se je ta takoj strinjal, saj tudi njemu tista žična ograja ni bila zelo všeč.

Med drugim pa bi električni pastir deloval veliko bolje. To pa zato, ker čim bi se živina dotaknila tega pastirja, bi jo malo streslo, ter bi tedaj vedela, da se tega več ne sme dotikati, ter bi se zato izogibala ograje, oziroma električnega pastirja. Tukaj pa je pomembno samo to, da se na električni pastir ne napelje preveč napetosti. Že čisto majhen tok je zadosti, da si živina ne bo upala prečkati tega, poleg tega pa je ta ne bo poškodoval. V kolikor bi pa na električni pastir napeljali prevelik tok, pa bi lahko ta živino celo ubil, tako da je tukaj bilo potrebno zelo paziti.